Imagen Entrecot con sal de Añana

Errezeta: Txekor entrekotea Idiazabalgo saltsarekin eta txakolinarekin

Errezeta: Txekor entrekotea Idiazabalgo saltsarekin eta txakolinarekin

Osagaiak (bi lagunentzat)

  • 2 txahal (edo behi) entrekot 250 eta 300 g baserri km0 artean, Eusko Labelduna.
  • Udapa Fácil patata poltsa bat, modu suhar batean ebakitakoak.
  • 250 ml-ko 1 brik Kaiku km0 esnegaina.
  • Idiazabal Artzai Gazta zati bat.
  • Getariako Txakolin botila 1.
  • Olioa, baratxuria, gatza eta piperbeltza.

Egiteko Modua:

Girotu ezazu entrekot-a, 3-4 ordu lehenago hozkailutik ateraz. Prestatu saltsa: jarri esnegaina su leunean berotzen. Jarri gatz pixka bat eta epela baino zerbait gehiago dagoenean, erantsi Idiazabal gazta birrindua eta nahastu hagaxka batekin erabat desegin arte. Gatz- eta erreserba-puntua probatu.

Ireki patata-paketea eta sekatu sukaldeko paperarekin. Gatza bota eta frijitu su bizian olio askorik gabe, biraka, alde guztiak txigortu arte.

Berotu zartagina su ertain/altuan olio pixka batekin eta bi baratxuri hortzekin. Beroa dagoenean, jarri entrekot-a. Txigortu alde batetik, buelta eman eta gatzatu. Txigortu beste aldea eta zerbitzatu patatekin eta Idiazabal gazta saltsarekin.

Baserri bizia, etorkizun oparoa

Ekonomia zirkularra oinarri duen 375 abeltzain, nekazari eta teknikariren batura da Baserria KM0 kooperatiba. Kate hori baserrietan hasten da; funtsezkoa baita ehunka baserritarren eguneroko lana, animaliak hazteko, kalitatezko elikagaiak sortzeko, ekosistema zaintzeko, tokiko ekonomia sustatzeko edo ondare kulturala mantentzeko. Eta lan horri kalitate bermea emateko, dozenaka teknikari ditugu kalitate, higiene eta I+D sailetan lanean.

Helburuok lortzeko, ordea, baserrietako lanak errentagarria izan behar du. Horregatik, askoren indarrak kooperatiba bakarrean bilduz are indartsuagoa da bakoitzaren ahalegina. Baserriak bizirik mantentzea baita etorkizun oparo eta jasangarri bat bermatzeko bidea. Katea eten ez dadin.

Euskal Herriko behien iraunkortasuna finkatzeko lanean

Animaliak bertakoak direla diogunean, ez diogu hemen jaio eta haziak direlako bakarrik. Arraza ere kontuan izaten dugu. Bereziki sustatzen dugu jatorri euskalduna duten Terreña eta Piriniotar behien hazkuntza. Eta maila txikiagoan bada ere, betizuak edo limusinak ere baditugu.

Animaliak hazte, animaliak zaintzea ere bada

Abeltzaintzarako teknika eta ezagutzak gure arbasoek belaunaldiz belaunaldi transmititutakoak dira. Eta altxor hori urte luzez gure baserrietan mantentzea da gure asmoa. Baserrietako jardunak iraun dezan, larre eta mendiak txukun mantendu daitezen, osasuntsuago jan dezagun.

Txekor entrekotea Idiazabalgo saltsarekin eta txakolinarekin

    GETARIAKO TXAKOLINA jatorrizko deituraren kontseilu arautzailearen bulegoa kontaktatu

    Parque Aldamar, 4 bajo.

    20808 Getaria, Gipuzkoa. (País Vasco)

    Tel.: 943 14 03 83

    Fax: 943 89 60 30