Tolosaldea: aberastasun gastronomikoa ingurune natural pribilegiatu batean
Tolosaldea eskualdeak (oparoa eta berdea), ospe handiko produktuak landatzeko aukera ematen du, hala nola, Tolosako babarrunak edo Ibarrako piparrak eta, nola ez, Getariako txakolina. Enoturismo ibilbideaz gozatzeko eta inguruko aberastasun gastronomiko eta kulturala ezagutzeko nahiko arrazoi.
Ingurune natural pribilegiatua
Tolosaldea hiru naturgune babestuk mugatzen dute eta naturaz gozatzeko aukera ugari eskaintzen ditu. Hemen batzuk nabarmentzen ditugu, baina mendi-ibilbideak eta naturako jarduerak gustatzen bazaizkizu, Tolosaldeko Turismoaren webgune bikaina arakatzea gomendatzen dizugu.
Bere proposamenen artean mendi-ibilbide errazak daude, ondo seinaleztatutakoak eta zailtasun-maila desberdinekin edo Donejakue bidearen barruko ibilbidearekin. Zaldiaren gainean paseoak Hernio mendiaren magalean, astoaren gainean ibilbideak eta txangoak Plazaolako bide berdean.
Aralarko Parke Naturalak ibilbide eta bide ugari ditu eta hiru sarbide ditu Tolosaldean: : Amezketa (San Martin ermitako askaldegitik), Abaltzisketa (Larraitz gainetik) eta Tolosa Bedaio landa-auzoa.
Gastronomia Tolosaldean
Tolosaldean produktua zaintzen da eta maila goreneko sukaldaritza eskaintzen da. Eskualdea eredu gastronomiko iraunkor baten ikurra da, inguruko tokiko ekoizleen lehengaiak erabiltzen baitira. Tolosaldeko sukaldaritza eskaintza liluragarria da euskal gastronomiako produktu nabarmenekin, hala nola Tolosako babarrunekin, Ibarrako piperminekin, haragi gorriko erretegiekin eta sagardotegiekin.
Enoturismoa: Getariako Txakolina JDko mahastiak eta upategiak Tolosaldean
Ospe handiko jatetxeekin batera, hala nola, AMA, Bailara edo Casa Julian erretegia, Tolosaldean Getariako Txakolina ekoizten duten bi upategi daude, bisita gidatuak eta dastaketak eskaintzeaz gain, jatetxea ere badutenak: Hika Amasa Villabonan eta Inazio Urruzola upategia Alkizan.
Hika upategia, haranera begira dagoen kokapen ikusgarri batetik, eraikin berezi batean dago, Hondarrabi Zuri mahats barietate mahastiez eta jatetxea hornitzen duten baratzez inguratuta. Roberto Ruizen gidaritzapean, ukitu berritzailea duen gastronomia erraza du ezaugarri. Tolosako Babarrunak eta parrillan egindako txuleta nabarmentzen dira. Horrek guztiak, ezin bestela izan, upeltegian bertan egiten den txakolinarekin batera, esperientzia biribila egiten du.
Inazio Urruzola, Alkizan kokatua dagoen Getariako Txakolina JDko upategi familiarra da. Bisitaz eta dastatzeaz gain, Herniora ikuspegi ikusgarriak dituen jatetxe bat ere badu. Produktu-sukaldaritzagatik nabarmentzen da eta espazio berezian dastatze, bilera eta ospakizun berezietarako guneak ditu.
Museoak eta kultur eskaintza
Tolosaldeak ondare nabarmena du, xarma duten herriak eta edertasun eta balio historiko handiko hamaika euskal baserri. Hiriburuaz gain, Tolosa, bere garrantzi historiko, arkitektoniko eta kulturalagatik nabarmentzen dena.
Tolosaldeko ibilbide gastronomiko honetan aipamen berezia merezi du Tolosak. Larunbat batean bisitatzeko zortea baduzu, gourmets, sukalde eta kalitatezko produktuen asteko hitzordu garrantzitsuenetako bat biziko duzu: Merkatua. Inguruko baserrietako ekoizleak biltzen ditu orain dela 760 urte baino gehiagotik.
Azokarekin batera, bi museo bitxi nabarmentzen dira Tolosan: Topic, Nazioarteko Txotxongilo Zentroa eta Rafa Gorrotxategiren Txokolate Museoa, txokolatearen elaborazioaren bilakaera historikoaren ibilbidea eta Amerika eta Europatik etorritako txokolate bilduma bat erakusten du.