Poda en espaldera y parral

Inausketa lanak Getariako Txakolina Jatorri Deiturako mahastietan

Inausketa mahastiaren ziklo begetatiboaren barruan kultur lan garrantzitsuenetako bat da, eta horrek zehaztuko du hurrengo uztaren ekoizpena. Getariako Txakolina Jatorri Deituraren inguruan, bi dira inausketa mota esanguratsuenak: Parrala eta espaldera. Post honetan bi modalitateak zehaztuko dizkizuegu.

Ondarrabi Zuri eta Ondarrabi Beltzaren kasuan, Getariako Txakolina egiteko erabiltzen diren barietateak, behin hostoek kolore horia hartu eta lurrera erortzen direnean, mantenugaiak eta erreserbak egurrera pasatzen dira. Une honetan mahatsondoa atseden begetatiboan dago, negua pasatzeko prest, eta, ondorioz, inausketarekin “lehorrean” edo negu partean hasteko prest.

Ondarrabi Zuri barietatea barietate indartsua da, hazkunde begetatibo handikoa, eta, beraz, inausketa luzea behar du, hau da, begi kopuru handia uzten duen inausketa. Begietatik udaberrian sortuko dira agerraldi berriak beren infloreszentziekin, eta, lorea loratu ondoren, mahats-mordo bihurtuko dira uzta berrian.

Inausketa: Parrala eta Espaldera

Horrela, “Parrala”-ren kasuan, gurutze formako inausketa bat egiten da, batez beste, bakoitzean 6 begiko 4 makil (xarmentu) eta 2 begiko 4 hatz lodi utziz

“Espaldera”-ren kasuan, 6-8 begiko bi makil luze eta 2 begiko bi hatz luze uzten dira, hurrengo urteetarako berpizte bezala balioko dutenak.

Inausketa-lana luzatu egiten da, mahastizale bakoitzak duen mahasti-azaleraren arabera, abendutik martxora, betiere mahatsondoa inausketa-zauriekin hura ez kaltetzeko ernetzen hasi baino lehen.

Inausketatik haratago

Baina inausketa lanak ez dakar soilik adarrak moztea mahatsondoan, baizik eta, inausiz doan bitartean, udaberrian zehar hazi diren sargorien sorta lurrean geratzen dira. Oro har, saratze horiek birrindu egiten dira, eta lurrari materia organiko gisa gehitzen zaizkio.

Era berean, mahatsondoa landare "lianoa" denez eta, beraz, lurrera erortzeko joera duenez, enbalatuari lotu behar zaio, loratzen hasten denerako prest egoteko.

Eta, ezin dugu ahaztu, mahastietan ongarritzea neguaren bukaeran egin behar dela, baldin eta lurrari egindako analisiek landaketan mantenugaien beharra adierazten badute.

Ikus dezakezuenez, negua oso garai garrantzitsua da mahastietan, eta, udaberrian eta udan egiten diren beste lan kultural batzuekin batera, mahats-bilketa udazkenaren hasieran izaten den lana da.

Getariako Txakolina Jatorri Deiturako mahastizaleen esperientziak eta lan onak, urte osoan zehar, bere fruitua ematen dute izaera eta nortasun handiko ardoa eginez: gure Getariako Txakolina den bezala.

Inausketa lanak Getariako Txakolina Jatorri Deiturako mahastietan

GETARIAKO TXAKOLINA jatorrizko deituraren kontseilu arautzailearen bulegoa kontaktatu

Parque Aldamar, 4 bajo.
20808 Getaria, Gipuzkoa. (País Vasco)
Tel.: 943 14 03 83
Fax: 943 89 60 30